Nyheder

Haveforeningen Vestervang

Nyhedsbrev nr. 1, april 2024

 

Kære havefolk,

Foråret er endelig kommet til HF Vestervang, og det betyder, at det er tid til at komme i gang med havearbejdet. De første blomster springer ud, og træerne begynder så småt at få grønne blade. Vi glæder os til at se jeres haver blomstre op igen!

Vi håber I nyder sommeren og det dejlige vejr i vores skønne haveforening. Vi har et par spændende arrangementer på programmet i den kommende sæson, som vi håber I har lyst til at deltage i.

Husk også at respektere vores fælles regler og retningslinjer, så vi kan sikre en god stemning og trivsel for alle beboere.

Generalforsamlingen 2024

tirsdag den 6. februar afholdt vi vores årlige generalforsamling. Der var fremmødt 49 havelejer.

Generalforsamlingen gik stille og rolig med gode debatter og opfodringer til nogle ting, som bestyrelsen skulle arbejde med. Dejlig at så mange mødte frem.

Læs herunder om, hvad der sker i 2024

 En spæd start.

Lørdag d. 13 april kl. 14 afholder vi plante / spire byttedag.

Kom med planter, små spirer, som du har i overskud. Det kan jo være at andre havelejere har spændende planter, du kunne tænke dig at prøve.

Vi mødes ved foreningshuset og bytter.

Her serveres kaffe, te og kage.

Havesæsonen åbnes med manér

Lørdag den 27. april. Kl 13 til 15 glæder vi os til at se jer alle, så vi sammen kan starte havesæsonen på bedste vis. Der vil være mulighed for at få en snak med bestyrelsen, udveksle erfaringer og få inspiration til årets haveprojekter. Vi håber på en hyggelig eftermiddag med god stemning og masser af havesnak. Så kom og vær med til at åbne havesæsonen med manér – vi glæder os til at se jer!

Pølser, bajere og fodbold

Kom og vær med til Champions League-finalen lørdag den 1. juni kl. 19.00 i foreningshuset, hvor rødderne inviterer til en aften med flæskestegssandwich, pølser, bajere og fodbold. Så sæt kryds i kalenderen, så mød glad op, hvis du er til en hyggelig aften med god stemning.

Vi sørger for det hele, så du ikke går sulten hjem. Husk at medbringe kontanter til forplejningen. For at vi kan sikre, at der er nok mad og drikke til alle, vil vi bede dig om at lægge en seddel i postkassen og melde din deltagelse senest den 27. maj.

Sommerfest.

Sommerfest

Sæt allerede nu kryds i kalenderen lørdag d 24/8 kl 17.30, hvor vi igen i år vil afholde havekoloniens årlige sommerfest. Der vil blive købt lækker mad, så find dit gode humør frem og få en dejlig aften med nye som gamle havelejer. Nærmere information om tilmelding mm følger.

Sommerhilsner fra

Charlotte og Gitte

Bestyrelsen
Sådan ser bestyrelsen efter generalforsamlingen i februar:

  • Formand Poul Erik Olsen, have 3
  • Kasserer, Kenneth Holmbech have 20
  • Næstformand, Michael Suhr, have 42
  • Sekretær, Anita Høpfner, have 2
  • Menigt medlem Gitte Pihl, have 41
  • Supplant, Charlotte Posselt Mogensen, have 35

 Træffetider for bestyrelsen

  • Bestyrelsen holder møde kl. 18 den 2. mandag i måneden – dog ikke i perioden fra den
  1. juli til den 13. august, hvor bestyrelsen holder sommerferie.
  • Du kan træffe en fra bestyrelsen i foreningshuset kl. 18-19 de samme dage, hvor bestyrelsen mødes.

Affaldsordning

Foreningens affaldscontainere står som sædvanligt i indgang 2, og de er mærket med type af affald, så det skulle være lige til at gå til.

 

Vi beder jer venligst om at huske på, at undgå at overfylde beholderne. Dette skyldes, at vi skal betale ekstra for at få overfyldte containere tømt, eller risikere at de slet ikke bliver tømt. Vi vil derfor gerne bede jer om at være opmærksomme på, at undgå at fylde affaldscontainerne helt op, da dette kan skabe en række udfordringer for os alle.

Desuden vil vi også gerne minde om, at det er strengt forbudt at smide fækalier i beholderne. Dette udgør en sundhedsrisiko og kan skabe ubehagelige situationer for alle. Vi sætter pris på jeres samarbejde og forståelse angående disse vigtige regler.

Indsamling af haveaffald

Bestyrelsen har fastsat datoer for indsamling af haveaffald. Det bliver følgende weekender:

  • Den 13 og 14. april
  • Den 11. og 12. maj
  • Den 15. og 16. juni
  • Den 6. og 7. juli
  • Den 17. og 18. august
  • Den 14. og 15. september
  • Den 19. og 20. oktober

Du kan aflevere dit haveaffald fra containerne bliver sat op i løbet af fredagen og frem til søndag aften.

Det er kun plantemateriale og den jord, som sidder på rødderne, som må komme i containerne. Forarbejdet træ, nylonsnor, plasticposer, plasticmærker mm. må IKKE afleveres sammen med dit haveaffald.

Husk at skære grene over i længder på max 1 meter.

På den måde udnytter vi containeren bedre, så alle kan komme af med deres haveaffald.

 Sæt IKKE jeres poser med haveaffald ved containeren og forvent, at andre tømmer dem for jer. Bed andre om hjælp, hvis det kniber med at tømme dem selv.

 

Foreningsarbejdsdage

Formålet med foreningsarbejdsdagene er i fællesskab at holde fællesarealerne i haveforeningen fri for ukrudt og i ordentlig stand (hæk, belægning mm.). Det drejer sig om følgende arealer:

  • Indgang 1, 2 og 3
  • Arealet i bunden af indgang 2
  • Arealet i den vestlige ende af foreningen
  • Have og parkeringsplads ved foreningshuset.

Vi mødes i foreningshuset kl. 9 til fællessamling med morgenbrød og bliver skrevet på listen og går ikke hjem, før fælles afslutning kl. 12. Er man ikke krydset af kl. 12, vil man blive registret som fraværene, selvom man skrev sig på kl. 9.

Vær søde og lade være med at komme og spørge os om dispensationer eller andre form for aftaler. Vi hader at sige nej til jer.

Mindst en person fra haven skal deltage, og flere må meget gerne deltage. Se her, hvornår du/I skal deltage (kan også ses på hjemmesiden):

 

Fællesarbejdsdage 2024

 

  1. maj

Have: 1, 2, 3, 4, 25, 26, 27, 28, 49, 50, 51, 52, 73, 74, 75, 97, 98 = 17 haver

 

  1. juni

Have: 13, 14, 15, 16, 37, 38, 39, 40, 65, 66, 67, 68, 88, 89, 90, 95, 96 = 17 haver

 

  1. juli

 Have: 5, 6, 7, 8, 29, 30, 31, 32, 53, 54, 55A, 61, 76, 77, 78, 93, 94 = 17 haver

 

  1. august

Have: 17, 18, 19, 20, 41, 42, 43, 44, 62, 55B, 63, 64, 79, 80, 81, 91, 92 = 17 haver

 

  1. september

Have 9, 10, 11, 12, 33, 34, 35, 36, 56, 57, 59, 60, 82, 83A, 84, 101, 102, 103 = 18 haver

 

  1. oktober

Have: 21, 22, 23, 24, 45, 46, 47, 48, 69, 70, 71, 72, 83B, 85, 86, 87, 99, 100 = 18 haver

 

Derudover vil vi lige henlede jeres opmærksomhed på følgende:

  • 16a. Særlige regler for haveforeningen

Punkt 20. Fællesarbejdsdage

Hvis man ikke kan møde den dag, man er sat på listen, må man selv finde ud af at bytte med en anden. Ved udeblivelse vil man blive opkrævet 500 kr. til en fælles brød/kaffekasse.Vi håber naturligvis, at du/I møder op med godt humør den dag, det er din/jeres tur, så vi får et par hyggelige timer sammen.

 

Fællesforsikringen

Forsikringspriserne for bygningsforsikringerne for perioden 1. april 2024 til 31. marts 2025 er nu fastlagt. Fællesforsikringen stiger i alt 96,00 kr.

Brand, el-skade og grundejeransvar: 32 kr.

Bygningskasko: 42 kr.

Indboforsikring: 22 kr.

Hvis I har spørgsmål til priser eller ordning, kan I kontakte os på mailadressen: forsikring@kolonihave.dk eller ringe til os på nummer: 38 28 87 50 (tryk 4 for forsikring).

Anmeldelse af bygningsskade ved Alm Brand:

Haveejer foretager altid anmeldelse hos skadeafdelingen selv, enten pr. telefon: 5766 6260 eller 5766 6230 eller via mail: skade.erhverv@almbrand.dk

Ved nye skader, oplyses haveforeningens policenummer. 150 689 430. Samt havelods nummer.

Er det en henvendelse vedr. en eksisterende skade, bedes de oplyse skadesnummer.

Kollektiv bygningsforsikring – Kolonihaveforbund

 

Adresseændring

Husk at give kassereren besked, hvis du har fået ny adresse. Send en mail til kassererhfv@gmail.com eller læg en seddel i foreningens postkasse.

Her er, hvad du som almindelig haveejer kan gøre for at få en klimavenlig have.

1: En klimavenlig have har mange træer, buske og planter

Grønt er godt, meget grønt er meget godt. I din have betyder det, at jo mere du kan tilplante, jo bedre. Alle grønne planter optager nemlig CO2 fra atmosfæren igennem fotosyntesen i deres grønne blade. Plant gerne store træer med mange blade, som kan optage en masse CO2. Vær ikke bange for at træerne bliver for store, du kan bare beskære dem løbende, så de ikke overtager haven. De vil bidrage med skygge og derved har jorden nemmere ved at holde på fugtigheden i tørre perioder. Der findes mange miljø- og Co2 venlige planter, der ikke nok med at være flotte, også er gode for miljøet. En nylig undersøgelse viser at ældre bøgetræer er det mest miljøvenlige træ du kan plante i din have. Se hele artiklen om de mest Co2 venlige planter og træer.

2: Plant vilde pollenbærende blomster til havens insekter

Insekter er uundværlige i den miljørigtige, naturlige have og har hårdt brug for levesteder. Vilde pollenbærende blomstrende planter sikrer insekterne næring og vil tiltrække masser af liv til dinhave. Du kan anlægge et insektvenligt bed i din have og skabe et godt levested for insekterne.

3: Genanvend dit haveaffald i haven

I den naturlige have findes der ikke haveaffald. Her kan alt genanvendes på en sådan måde, at det gavner både haven og naturen. Når stauderne skal klippes ned i foråret, klip det visne i mindre stykker, og lad det ligge i bedet og formulde. Når stauderne vokser frem, dækker de det afklippede, og jorden forbedres af det organiske materiale. Grene fra havens buske klippes også i mindre stykker og kan bruges til jorddække. Selv større grene kan genanvendes som bed-kant eller pynt i bedene.

4: Undgå bar jord – dæk med planter eller organisk materiale.

Plant havens bede til, så jorden er helt dækket. Bladmassen i dine bede optager

nemlig også en masse CO2 fra luften. Her vil kombinationen af forskellige vildt blomstrende stauder, storbladede hostaer og masser af bunddække gøre sig rigtig godt. Et godt tilplantet bed dækker jorden helt og holder derved også på fugtigheden, samtidigt med at det skaber et fantastisk miljø for masser af insekter.

5: Fjern ikke det afklippede græs fra plænen

Græsplænen kan med fordel klippes med bioklip, så det afklippede græs bliver liggende på plænen. Derved optages næringen igen af græsplænen, i stedet for at fjerne det og køre det på genbrugspladsen. Græsafklip kan også genbruges i haven på anden vis. F.eks. som bunddække under jordbærplanterne i køkkenhaven eller under hækken for at undgå ukrudt. Lad evt. også et område af græsplænen stå udklippet. Her er CO2-optaget større end på det klippede areal. Kombineret med vilde blomster kan det være et smukt indslag i den naturlige have.

6: Opsaml og anvend dit regnvand i haven

I en veltilplantet have, hvor jorden er dækket af organisk materiale og planter, vil jorden være god til at holde på fugtigheden. Men i tørre perioder vil det selvfølgelig være nødvendigt at vande. I den naturlige have vil det give god mening at opsamle sit eget regnvand og bruge det til vanding. Led eventuelt regnvandet direkte fra tagnedløb ud i haven eller ned i et opsamlingsbassin eller en tønde. Vand fra vandværket er der brugt mange resurser på at rense, så brug det kun til drikkevand.

7: Undgå fliser og grus

Minimer befæstede arealer, altså arealer med grus eller fliser. Erstat dem, hvor det er muligt, med græs eller masser af planter. Tænk i det hele taget planter ind i alle havens elementer og flader. Klatreplanter på havens hegn og vægge eller måske et grønt tilplantet tag på garagen?

Mulighederne er mange, men i virkeligheden handler det om at få så meget grønt ind i haven som muligt.

8: Brug ikke gift i en klimavenlig have

Det siger næsten sig selv. Undgå brug af gift og sprøjtemidler i haven

Klimavenlig have – den korte version:

Artiklen fra Idenyt.

 

Foreningens hjemmeside

Foreningens hjemmeside har adressen www.hfvestervang.dk.

Der kan du finde alle dokumenter vedrørende haveforeningen – vedtægter, byggeansøgning,

etablering af samletank, vurdering, nyheder, ventelister, referater fra generalforsamlingen osv.

Er der noget, som du/I mener mangler, så send en mail til haveforeningvestervang@gmail.com

 

Vurdering af haver

Før du kan få vurderet din have, skal du have en el-attest, som er uden anmærkninger, og hvis du har brændeovn også en skorstensfejerattest. Ellers kan du ikke få vurderet din have. Du skal selv afholde udgifterne til disse attester.

Derudover skal du underskrive en ejererklæring, som du finder på Kolonihaveforbundets hjemmeside, eller du kan få den udleveret af bestyrelsen. Læs mere om dette i ’Vejledning om vurdering af kolonihavehuse’

Se på hjemmesiden. Der kan du også downloade alle dokumenter.

Du kan få vurderet din have ved at rette henvendelse på mail til Kirsten Rydahl på e-mail kryrydahl@gmail.com og aftale nærmere om dag og tidspunkt. Skriv ’Vurdering’ i emnefeltet, hvis du skal have vurderet din have.

I vores vurderingsudvalg er man i øjeblikket ved at lave en manual til brug ved salg. Manualen vil indeholde:

  • Proceduren ved salg
  • Hvad skal sælger tage sig af.
  • Hvad er bestyrelsens opgave.
  • Hvordan vurderer vurderingsudvalget. 
  • Forklaringer til formularer, løsøre liste mm. 

Manualen vil blive lagt på hjemmesiden samt kunne fås i foreningshuset i bestyrelsens kontortid. 

Farten i havekoloningen

Den er for høj, og det vil vi gøre en indsats fremadrettet for at få stoppet. Vi har følgende mulighed, og det vores vedtægter, og der står:

 

  • 16b. Særlige regler for haveforeningen

Hastighedsgrænsen er 15 km i timen på alle foreningens veje. Overholdes hastighedsgrænsen ikke, kan det medføre opsigelse. Som medlem af haveforeningen er man ansvarlig for, hvad ens børn eller gæster gør. Man kan derfor også blive opsagt, hvis de ikke overholder hastighedsgrænsen.

At skulle ud i at opsige haveejere, fordi de ikke vil overholde hastighedsgrænsen på 15 km, synes vi i bestyrelsen er ret sørgeligt. Så lad os nu tage os sammen og hjælpe hinanden, så vi ikke mere har det problem.   

Havevandring

Bestyrelsen har besluttet at vi ikke længere vil gå de to årlige runder i foreningen. Vi har en forventning om at alle havelejere sørger for at fjerne sit ukrudt fra hæk og vej. Hvis man mod forventning ikke vedligeholder sine forpligtelser, vil man i stedet for modtage en henvendelse direkte fra bestyrelsen.

 Lige en opfordring til os alle.

Selvfølgelig er det tilladt at have gæster og nyde lidt høj musik og snak i ens have, men det er vigtigt at være opmærksom på ens naboer. I vores haveforening er haverne så tætte, at høj musik eller snak i det daglige kan være generende for dem, der bor i nærheden. Derfor opfordrer vi alle til at tage hensyn til hinanden og være opmærksomme på, hvor højt man spiller musik eller snakker. På den måde kan vi alle nyde vores haver uden at genere vores naboer. Lad os alle være gode naboer og respektere hinandens behov for ro og fred i vores fælles haveforening.

Venlig hilsen

Bestyrelsen